În primul rând, să clarificăm ceva: NU sunteţi obligaţi să vă puneţi anvelope de iarnă începând de la 1 noiembrie. Sunteţi însă obligaţi să montaţi aceste anvelope imediat cum dă frigul, dacă aveţi drum prin zone cu temperaturi hibernale. Ce înseamnă asta? Că dacă aveţi un drum la munte în această perioadă e obligatoriu să puneţi pneurile de iarnă, pentru că cele 10-15 grade Celsius de la oraş se transformă rapid în temperaturi apropiate de zero grade sus la munte, acolo unde poate şi ninge când ţi-e lumea mai dragă.
Legea e clară în această privinţă – dacă Poliţia vă prinde rulând pe drumuri cu zăpadă, gheaţă sau polei cu anvelope de vară, sunteţi pasibil de amendă. Cum nu vreţi să plătiţi între 630 şi 1340 de lei, sau mai rău, să rămâneţi fără talon şi să plătiţi şi despăgubiri dacă provocaţi un accident, ar fi mai bine să vă cumpăraţi totuşi pneurile de iarnă. Cu alte cuvinte, nu contează perioada calendaristică, contează tipul de temperaturi pe care le aşteptaţi pe drum.
În al doilea rând, anvelopele acceptate de lege pot fi atât de iarnă, cât şi mixte, cu condiţia ca pe ele să apară marcajele M+S, M&S, M.S.
În fine, cum iarna se va instala în toată ţara spre finalul lunii noiembrie (aşa spune prognoza), ar fi mai bine să nu amânaţi montarea anvelopelor, pentru a nu te îngrămădi la cozile de zeci de maşini care se fac în această perioadă la service-uri.
Aveţi mai jos top 10 anvelope de iarnă pentru 2013, conform rezultatelor obţinute de cei de la ADAC. Am pregătit pentru voi şi un articol despre cele 10 lucruri de ştiut despre anvelopele de iarnă, care vă poate fi util. Lectură plăcută!